Pokemon GO ohjeet ja 20 vinkkiä aloittelijalle

Alusta asti aktiivisina Pokemon GO-pelaajina päätimme perustaa kattavan sivuston, johon keräämme parhaat vinkit pelissä edistymiseen. Kaikki sisällön kirjoittajamme ovat Pokemon GO Suomi Facebook-ryhmän sekä WhatsApp-ryhmän jäseniä, sekä aktiivisia pelaajia. Mikäli haluat osallistua sisällöntuotantoon tai kaipaat vinkkejä jostain tietystä aiheesta, otathan meihin yhteyttä esim. kommenttikentän kautta. Tässä meidän kokemuksemme mukaan parhaat vinkit, joilla pääset alkuun pelin aloitusvaiheessa:

1. Pokemon GO:n aloittaminen Suomessa

Mikäli et jaksa odottaa Pokemon GO:n julkaisua Suomessa, asentaminen onnistuu helposti myös muuta kautta Androidille sekä iPhonelle. Androidille asentaminen onnistuu Apk-linkkien kautta ja on paljon helpompaa kuin iPhonelle lataaminen. Otathan huomioon Apk-huijaukset ja feikkisivustot, joista voit saada viruksia. Itse olemme ladanneet pelin Androidille Apk Mirrorin kautta (linkki poistettu, koska ei enää ajankohtainen).

Pokemon GO:n asentaminen iPhonelle vaatii uuden iTunes-tilin tekemistä esim. Yhdysvaltoihin, Australiaan tai Uuteen Seelantiin (myös muut maat käyvät, joissa peli on jo julkaistu). Sinun täytyy myös muuttaa kännykkäsi alue kyseiseen maahan, jonne rekisteröit tilin. Kattavin löytämämme suomenkielinen opas sekä iPhone- että Android-latauksiin löytyy Viking Shave Clubin blogista.

Huom. Tämä kohta ei ole enää ajankohtainen, koska Pokemon GO julkaistiin myös Suomeen virallisesti 16.7.2016. Nykyään saat pelin virallisesti Google Play-kaupasta, sekä iPhonelle App Storesta.

2. Voit saada Picachun ensimmäiseksi Pokemoniksi

Yksi yleisimmistä kysymyksistä, joihin olemme törmänneet on, että miten Picachun saa Pokemon GO:n aloittaessa. Tämä on yllättävän yksinkertaista: älä valitse mitään Pokemoneista alussa, vaan juokse Pokemonin nappaamisen aikana karkuun. Kun teet tämän muutaman kerran, Picachu ilmestyy lähistölle, josta voit napata sen aivan kuten muutkin Pokemonit (Bulbasaur, Charmander, Squirtle).

Pokemon GO 20 vinkkiä Picachun saaminen aloituspokemoniksi

3. Pokemonien nappaaminen pokepalloilla

Kun aloitat pyydystämään Pokemoneja, huomaat Pokemonin ympärillä valkoisen ympyrän. Tämä on alue, johon sinun täytyy osua pallolla. Jos osut pienempään keskiympyrään, saat bonus XP:tä. Pokemonpalloa pyöräyttämällä saat siihen kierrettä, josta saa myös bonus XP:tä. Tällä ei tosin kannata lähteä kikkailemaan uusia tai vaikeampia Pokemoneja napatessasi, jotta et päästä Pokemonia karkuun.

Kuvan lähde: TechCrunch
Kuvan lähde: TechCrunch

Kun pääset pelissä eteenpäin, huomaat myös että keskellä olevia ympyröitä on useamman värisiä. Vihreä tarkoittaa, että Pokemonin saa kiinni suhteellisen helposti. Keltainen on vaikeampi. Punaisten kiinni ottaminen on todella vaikeaa. Tähän auttavat Razz berryt ja paremmat pallot, joita saat vasta myöhemmin pelissä, kun kehityt tarpeeksi pitkälle. Näistä lisää myöhemmin.

4. Lähistöllä olevien Pokemonien löytäminen

Pokemonit, joita olet jo saanut kiinni näkyvät oikealla olevassa palkissa värikkäinä. Painamalla palkkia huomaat etäisyydet lähimpiin Pokemoneihin. Jokainen askel tarkoittaa n. 100 metrin etäisyyttä Pokemoniin. Kolme askelta on siis n. 300m.

Näin löydät haluamasi Pokemonin

Haluatko etsiä Pokemonin, joka juuri ilmestyi? Valitse suunta. Jos huomaat, että askelten määrä nousee, olet kävelemässä väärään suuntaan. Yritä kääntyä ympäri. Jatka tätä niin kauan, kun huomaat pääseväsi lähemmäs. Tässä auttaa, jos pelaat kavereiden kanssa, jolloin voitte hajautua eri suuntiin. Huomaat Pokemoneiden sijainnit ruohikon liikkeistä tai vesistön äärellä vedessä roiskuvista pisaroista.

5. Käy Poke-stopeilla tehokkaasti

Onko asuntosi kantamasäteellä Pokestop? Mahtavaa!

Poke-stopeilta keräilyyn tämä ei ole kuitenkaan tehokkain tapa pelata. Pokestopit päivittyvät muutaman minuutin välein ja saat tavaroita sekä XP:tä joka kerta, kun käyt sellaisella. Sen sijaan, että odottaisit vieressäsi olevan Pokestopin päivittymistä, kannattaa etsiä lähin paikka, jossa on muutamia stoppeja vierekkäin. Tämän lisäksi rykelmissä on usein lureja, joista lisää seuraavassa osiossa.

6. Pokemon GO levelin kasvattaminen nopeasti

XP:n keräämiseen on useita tehokkaita tapoja. Yksi parhaaksi havaituista tavoista tähän alkuvaiheessa ovat luret. Sen lisäksi, että ne yleensä keräävät paljon ihmisiä lähistölle ja tuovat sosiaalista aspektia peliin, ne auttavat sinua keräämään myös Pokemoneja nopeammin. Usein luret myös laitetaan Pokestop-rykelmiin, josta saat kerättyä tavaroita nopeammin. Yksi suosituimmista lurepaikoista esimerkiksi Helsingissä on ollut ensimmäisillä viikoilla Ruttopuisto, jossa on usein yli 30 ihmistä samaan aikaan pelaamassa.

Kun kehityt, alat saamaan myös Lucky Eggsejä, lureja ja muita hyödyllisiä tavaroita. Saatavista tavaroistakin tarkemmin lisää myöhemmin.

7. Eggien hautominen

Yksi asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota jo alussa on eggien (munien) kerääminen ja niiden ”hatchaaminen” eli kuoriutuminen. Heti, kun saat Pokestopilta eggin, kannattaa aloittaa alussa saamallasi ”incubatorilla” sen hautominen. Munat kuoriutuvat, kun kävelet, pyöräilet tai liikut alle 20km tuntinopeudella.

Pokemon GO eggien hatchaus

Vinkki: Toisin kuin usein väitetään, tämän nopeuttamista on vaikea huijata, koska GPS ei ota huomioon kovinkaan pieniä liikkeitä esim. asuntosi tuulettimessa. Sen sijaan, esimerkiksi puhelimen kiinnittäminen koirasi kaulapantaan sen juostessa ulkona vapaana toimii paljon paremmin. Kaikki nämä omalla vastuulla!

8. Pelaa eri paikoissa

Jos huomaat, että löydät samoja Pokemoneja joka päivä, vaihda paikkaa. Itse olemme liikkuneet ympäri pääkaupunkiseutua ja huomanneet, että esimerkiksi ydinkeskustassa harvinaiset Pokemonit saattavat olla todella yleisiä esimerkiksi Espoossa tai Pohjois-Helsingissä.

Pokestopien ja Pokemoneiden määrä riippuu kartasta.
Jotkin alueet ovat vilkkaampia kuin toiset

Lisäksi Pokemon GO on todella looginen Pokemoneiden sijainnin perusteella. Esimerkiksi Grass-tyypin Pokemonit löytyvät usein puistoista, ja vesityypin Pokemonit vesistöalueiden lähettyviltä.

9. Pelaa eri aikoihin

Pokemonit ilmestyvät sen mukaan, mikä aika päivästä on parhaillaan menossa. Peli tunnistaa vuorokauden aikasi kännykkäsi asetusten mukaan. Esimerkiksi Dark-tyypin Pokemonit ilmestyvät eniten yöaikaan.

10. Pelaa porukalla

Pokemon GO on AR-tyypin pelinä todella sosiaalinen. Se on suunniteltu yhdessä pelaamiseen. Joten tee näin! Olemme huomanneet, että suomalaisetkin sosialisoituvat aivan eri tavalla peliä pelatessaan ja liittyvät tuntemattomien seuraan. Jo ensimmäisenä päivänä liityimme Pokemon GO Suomi-ryhmään WhatsAppissa ja Facebookissa Helsingin Ruttopuistossa tuntemattomiin pelaajiin törmättyämme.

Pokemon GO lure puistossa Australiassa
Pokemon GO lure puistossa Australiassa

Yhdessä pelaamisesta on monia hyötyjä: Pokemonien sijaintien löytäminen helpottuu kun voitte hajaantua, saat helpommin vinkkejä vastaantulevilta ryhmiltä sekä mm. WhatsApp-ryhmistä ”Hei tyypit! Malminkartanossa on Meowth!” jne. Kysythän kuitenkin ystävällisesti muilta pelaajilta, voitko liittyä heidän seuraansa. Useimmille tämä sopii hyvin, mutta osa pelaajista haluaa vain pelata peliä yksin.

11. Samojen Pokemonien pyydystäminen

Voi tuntua tylsältä pyydystää samoja Pokemoneja päivästä toiseen, mutta tästä on paljon hyötyä XP:n keräämisen kannalta. Kun kehität (EVOLVE) Pokemonin seuraavaan vaiheeseen, saat tästä aina 500XP:tä lisää. Lisäksi vaihtamalla ylimääräiset, huonompitasoiset (alempi CP:iset) Pokemonit professorille saat Pokémon candyjä, jotka auttavat EVOLVE:issa.

12. Pokémonien kehittäminen

Pokemonin kehittäminen seuraavalle tasolle vaatii tarpeeksi Pokemon candyjä (esim. Rattata Raticateksi – Rattata Candyt). Älä kuitenkaan kehitä Pokemoneja, joita et ole valmis kehittämään suoraan viimeiselle tasolleen. Esimerkiksi Gastlyn kehittäminen Haunteriksi ei ole järkevää, jos sinulla ei ole tarpeeksi Gastly Candyjä saadaksesi siitä suoraan Gengaria.

Tämä sen takia, että voit törmätä hyvä-CP:isiin Hauntereihin luonnossa, ja etenkin kehittyessäsi Pokémon GO:ssa se on erittäin todennäköistä. Tässä vaiheessa on kannaltasi hyödyllistä, jos sinulla on valmiina paljon Gastly Candyjä varastossa.

13. Lucky Eggs

Mikäli haluat saada leveleitä mahdollisimman nopeasti, kannattaa säästää mahdollisimman paljon evolveita siihen asti, kunnes saat ensimmäisen Lucky Eggin. Myös parhaiden munien hatchaus, yksi incense sekä lurerykelmät porukalla kannattaa ajoittaa samalle ajalle, koska Lucky Egg tuo sinulle 30 minuutin ajan tuplasti XP:tä. Tämän 30 minuutin aikana voit saada helposti useammankin levelin nopeasti, jos pelaat korttisi oikein.

Pokemon GO lucky egg

Esimerkiksi jokaisesta Pidgeysi kehittämisestä seuraavalle tasolle saat 500XP:n sijaan 1000XP tämän puolen tunnin aikana.

14. Razz Berryt. Aivan hitosti Razz Berryjä.

Alat saamaan Razz Berryjä Poké Stopeilta, kun kehityt level 8:ksi. Näitä tulee todella paljon, joten niitä kannattaa hyödyntää jos reppusi uhkaa täyttyä. Razz Berryt pitävät Pokémonin kiireisenä muutaman sekunnin ajan, jolloin ne eivät niin helposti pääse karkuun seuraavasta heittämästäsi Poképallosta.

Saat heitettyä Razz Berryn pyydystäessäsi Pokemonia avaamalla reppusi ja klikkaamalla sitä. Paina sitä heti, kun tämän jälkeen pääset takaisin pyydystämisnäkymään. Jos kuitenkin missaat seuraavan heiton, tämä razz berry menee hukkaan. Joten kannattaa osua!

15. Tiimin valitseminen

Kun saavutat tason 5 Pokemon GO:ssa, pääset Gymeille. Nämä ovat taistelusaleja, joissa voit taistella muiden tiimien Pokemoneita vastaan. Tässä vaiheessa kannattaa valita tiimisi huolella, etenkin mikäli haluat pelata hyvien ystäviesi kanssa ja vallata Gymejä tulevaisuudessa yhdessä.

Gymejä on kolme vaihtoehtoa, joiden valitsemisella ei sinänsä ole kovinkaan paljoa väliä:

Pokémon Go Suomi tiimin valitseminen

Team Instinct (keltainen)
Team Mystic (sininen)
Team Valor (punainen)

16. Gymien valtaaminen

Huom! Voit myös lisätä oman Pokemonisi oman tiimisi hallitsemaan gymiin, jos siellä on tilaa. Huomaat tämän siitä, moniko levelinen katsomasi gym on ja tarkastamalla, onko siellä tämän verran Pokémoneita.

17. Saat ilmaista tavaraa Gymien valtaamisesta

Aluksi monia mietityttää, mitä hyötyä gymien valtauksesta on statuksen ja egon pönkityksen lisäksi. Mikäli ajoitat valtaukset oikein ja saat pidettyä valtaamasi gymit hallussasi tarpeeksi pitkään, saat kuitenkin tästä paljon hyötyä. Kun sinulla on useampi gym hallussa, paina reppuasi ja lunasta palkinnot klikkaamalla oikealla yläkulmassa näkyvää nappia. Saat 10 goldia jokaisesta tiimisi hallussa olevasta gymistä, jossa sinulla on Pokemon.

18. Potion ja Revive

Kun aloitat gymien valtaamisen, huomaat että Pokemonisi menettävät HP:taan. Saat Pokemoneille takaisin täydet HP:t klikkaamalla reppuasi ja painamalla potionia. Mikäli Pokemon on pyörtynyt, tarvitset tähän reviven. Kun kehityt pelissä eteenpäin, saat tehokkaampia Super Potioneja (level 10) ja Hyper Potioneja (level 15). Kirjoitamme tarkemman oppaan eri itemeistä

Potion ja Revive Pokemon GO

19. Virran säästäminen Pokemon GO:ssa

Kun alat pelaamaan peliä, huomaat että se syö akkuasi aivan hiton paljon. Tähän syynä ovat mm. jatkuva aktiivinen GPS-paikannus, kamerasi jatkuva käyttö sekä pelin jo muutenkin vaatima kapasiteetti kännykältäsi. Varmoja keinoja vähentää akun kulutusta on mm. klikkaamalla Poképalloa, yläkulmasta “Settings” ja painamalla sieltä “Battery Saver” – mode päälle.

Lisäksi kannattaa laittaa kännykkääsi värinähälytys täysille, pitää puhelinta alaspäin kädessä tai taskussasi kävelyiden aikana jos et jahtaa Pokéstoppeja. Näin huomaat värinästä, kun Pokemonit ilmestyvät lähistöllesi ja peli on kännykkä pidettynä alaspäin virransäästötilassa. Muita hyviä keinoja vähentää akkua on sulkea mobiilidata muilta applikaatioilta ja laittamalla virransäästötila kännykässä päälle. Myös Google karttojen asentaminen ja niiden pitäminen offline-tilassa kuulemma auttaa. Itse en ole huomannut tässä suurtakaan eroa.

20. Pidä varavirtalähde mukanasi

Taskussa mukana kulkeva varavirtalähde on yksi hyödyllisimmistä apuvälineistä, jonka olen huomannut peliä pelatessani. Itse ostin 20 000 mA-tehoisen varavirtalähteen, josta saa täytenä ladattua iPhonen akun täyteen 10 kertaa. Näin siitä on helppoa jakaa virtaa myös kavereille ja tuntemattomille, joilla on akku lopussa!

Lisää vinkkejä ja kattavia, monipuolisia kirjoituksia Pokemon GO:sta on tulossa pian joten stay tuned!

18 thoughts on “Pokemon GO ohjeet ja 20 vinkkiä aloittelijalle

 1. Virransäästöstä… Olen vielä muutenkin ihan pihalla pelistä, mutta yksi asia mitä oon ihmetelly alusta asti on se, että miksi ihmeessä sovellus ei pidä kännykän näyttöä päällä pelin aikana (kuten esim. muiden sovellusten tai videoiden) vaan aina pimenee, ja tänä aikanahan peli ei ”toimi” eikä paikannuskaan… Eli käytännössä ruutua pitäis koko ajan pitää ”aktiivisena” tekemällä jotain tai sit pitäs kännyn asetuksista valita, et ruutu ois päällä hiton pitkään, mikä taas on hölmöä, koska vaikuttaan siten ihan kaikkeen, ja akkua vaan kuluu! :/ Oisi luullut, että värinöitä ja ilmotuksiavois saada muutenkin kuin ”ruutua tuijottaessa”, ainakin monet muut sovellukset toimii ”taustalla”…

  1. Se on tosiaan rasittavaa. Voit taklata ongelmaa laittamalla näyttösi sammumisen kokonaan pois päältä. Tätä ominaisuutta ei tosin ole kaikissa kännyköissä. Yksi käytännöllinen vinkki akunsäästöön Android-puhelimissa on laittaa muut sovellukset taustalta pois päältä siksi aikaa kun pelaa. Mene kohtaan Asetukset -> Sovellukset -> Akku ja virransäästö ja merkitse kaikki muut sovellukset pois päältä taustalta.

   iPhonella voit laittaa mobiilidatan pois päältä muille sovelluksille sekä virransäästötilan päälle.

   Huom: Hyvä tietää! Myös pelissä on virransäästöominaisuus itsessään kohdassa SETTINGS. Tähän pääset pelissä Pokepalloa klikkaamalla ja sitten siirtymällä asetuksiin oikeasta yläkulmasta. Voit myös laittaa pelin äänet pois päältä.

 2. Aloitin vasta pelin pelaamisen ja muutama pokemoni kerätty jo.. Hölmönä vaan mietin tuota niiden kehittämistä että onko sama mitä pokemonia alan kehittämään eteenpäin vai onko jotai tiettyjä ihan mitä kannattaisi kehittää jos semmosia löytyy? Vinkkiä kaipaan..

  1. Odota ainakin level 15 ennenkun kehität yhtään mitään. Menee vaan stardust hukkaan kun et kuitenkaan sitä 10cp weedleä saa ikinä riittävän hyväksi. Kerää stardustia, kerää candyjä. Odota, että nappaamasi pokemonir ovat hyviä jo itsessään ennen kehittämistä

  2. Tarkoitatko kehittämisellä ”evolvaamista” vai tuota ”power up” mahdollisuutta, vai sekä että? Kehitä seuraavaan muotoon niitä pokemoneja joista pidät? Jos sua arveluttaa millainen seuraava muoto on, voit aina googlettaa jos haluat. Myös muut pokemonin tiedot löytyvät netistä, esim. Bulbapediasta (sisältää spoilereita jos et ole ennestään tuttu Pokemon-pelien kanssa)
   Jos tarkoitat tuota ”power up” toimintoa, niin henkilökohtaisesti tykkään ensin evolvata pokemonin niin pitkälle kuin haluan/on mahdollista ja sitten käyttää loput karkit sen CP:n nostamiseen tuolla ”Power Upilla”. Mutta ihan sama kait se on?

  1. Napautat eka pokepallon kuvaa, sitten pokemonia jonka haluat lähettää ja scrollaamalla alas löydät painikkeen ”transfer” mitä painamalla voi lähettää pokemonin professorille 🙂

  1. Klikkaat sitä lurea ja siinä kuvan yläpuolella on suorakaiteen muotoinen painike josta pitää painaa 🙂

 3. Miksi mulla näkyy ihan jokaisen lähellä olevan örkin kohdalla aina kolme tassun kuvaa? En ole keksinyt, miten tuon takia pystyisin paikallistamaan, missä päin örkit sijaitsevat. Ihan sama mihin suuntaan kävelen, niin aina kaikilla 3 tassua. iPhone 6 käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *